THE STONE TWINS / 06 NOV 03

Dutch design lonkte en dus verruilden ze hun geboortegrond voor Nederland. De Ierse Stone Twins – samen sinds 1970, samenwerkend sinds 1998 in Amsterdam – (pre)presenteerden in Zeebelt hun onlangs verschenen boek ‘Logo R.I.P’.

Over iconen die ons ontvielen, sommige nog maar een paar jaar jong (Ben), andere op respectabele leeftijd (V.O.C.). Troost voor de rouwenden: soms herrijzen de gestorvenen weer, zoals het Britse MG, derhalve niet opgenomen. Soms krijgen ze een nieuwe inhoud. Een merk als Ben zou in de toekomst bijvoorbeeld kunnen opduiken als modemerk, maar vooralsnog ligt-ie nu te rusten naast andere betreurden. Daartussen het symbool waar in 1945 finaal mee werd afgerekend: de swastika – het boek opent er zowat mee -, onmiskenbaar een sterk merk, maar ‘nie wieder’ te adopteren voor enige ander doel dan waar het in tweede instantie voor werd misbruikt. Schijnbaar onschuldige icoontjes daarentegen moesten eveneens verdwijnen wegens racistische associaties. Zoals Golly, het negerventje op Robertson’s bessenjam dat om die reden niet langer mocht meedoen.

Het stemmig zwarte boekje is méér dan een verzameling merken-op-zerken. Naast beknopte necrologieën bevat het afbeeldingen van opvolgers die overigens dikwijls het charisma van hun overleden voorgangers ontberen. Was het vers gedolven graf voor KLM bedoeld of liepen de heren met hun suggestie voor de muziek uit? De verwachting is dat in de actuele hausse der fusies meer slachtoffers zullen vallen. De dienst werd besloten met bloemen voor de tweeling en aan bezoek was evenmin gebrek.

EMAIL

info@stonetwins.com

WWW

www.stonetwins.com

BEKIJK DE UITNODIGING

^

 


^

0001020304050607