JAN MIDDENDORP / 11 MAA 04

Waarom zoveel letterontwerpers musiceren, vroeg Jan Middendorp in afzonderlijke gesprekken aan de vijf leden van het collectief Wolfraam. Just van Rossum gaf als antwoord dat na het ontwerp, de productie van letters maar saai werk is. Dergelijke uitvluchten zijn dan noodzakelijk.

Voor Donald Beekman was de gelegenheidsformatie een uitgelezen kans om z’n vakjargon aan te vullen. Hij weet nu dat Aachen Bold tot de Egyptiennes behoort.

In alle bescheidenheid presenteerde Jan zichzelf als voorprogramma, maar natuurlijk ging het de avond om z’n eerder verschenen boek Dutch Type, een overzicht van letterontwerpend Nederland. Formeel vanaf Laurens Janszoon Coster (allang niet meer de uitvinder van de boekdrukkunst), maar grotendeels beslaat het boek de vorige eeuw. Tot en met nu. Jan is niet dogmatisch. Niemand is uitgesloten en dat maakt Dutch Type tot wat het nu is: rijk, divers en lijvig. Misschien komt het doordat de auteur niet wordt gehinderd door academische wetgeving, maar ongetwijfeld ook door zijn oprechte fascinatie voor alle uitingen van het letterontwerpen. Eminente classici als Jan van Krimpen en Sjoerd de Roos naast postmodernisten als Hendrik Wijdeveld en Chris LebeauBram de Does naast Max KismanFrank Blokland naast Donald Beekman. Net als bij zijn vorige boek ‘Ha, daar gaat er een van mij’ over grafisch ontwerpen in de Haagsche regio is Jan Middendorp gul met kruisverwijzingen en referenties. Daarnaast schuwt-ie de suggestie niet, bijvoorbeeld door Anton Kurvers voor te stellen als mogelijke ontwerper van de Amsterdamse brugletter in tegenstelling tot Piet Schreuders’ verwijzing naar architecten Kramer of Van der Mey. Bijna vergeten ontwerpers worden, al dan niet bij leven, weer het podium opgetild. Wie wist nu dat Ad Werner de ontwerper was van het onlangs gereanimeerde Quick-logo en dat diezelfde Ad Werner verantwoordelijk was voor een aantal, indertijd veelgebruikte, Mecanormafonts? Na het voorprogramma bleven Donald Beekman (bas), Henk Lamers (laptop), Donald Roos (sax + mondharmonica), Just van Rossum (gitaar) en Peter Verheul (gitaar) niet bij hun leest. Henk Lamers nam bewegingloos achter de laptop percussie en achtergrondgeluiden voor z’n rekening. Iets te zacht, zo bleek. Af en toe dreigde de band te ontsporen. Voor een aantal aanwezigen te erg. Die verlieten de zaal nog voor de bandleden de laatste noten kraakten en grote gele Amarylissen kregen overhandigd.

WWW
http://www.dorpdal.com/

EMAIL
post@dorpdal.com
 

BEKIJK DE UITNODIGING

^

 


^

010203040507080910