STRANGERS DIE-JE-NAAIT / 07 JUN 07

Drie bureaus waarvan de oprichters één ding gemeen hebben: hun professionele loopbaan begon in de meeste gevallen bij Studio Dumbar (Pingpong hecht aan de omschrijving: een tijdelijk verblijf bij- ). Onder de titel: Stranger die-je-naait kwamen BARLOCK, PING PONG & NLXL op donderdag 7 juni bijeen voor zefir7 in het prachtige Stella.

Meteen werd duidelijk dat de navelstreng tussen Studio Dumbar en Barlock, NLXL en Ping Pong al lang geleden onherroepelijk was doorgeknipt. De organisatie van Zeebelt noch het publiek moest daar verder over doorzagen. Je start te maken bij een legendarisch bureau blijkt even lastig als het hebben van een beroemde vader: iedereen wil altijd weten hoe de man in het echt is, en wat jij van hem hebt meegekregen. Het blijkt vooral een ergernis als je er zelf al jaren lang en breed klaar mee bent.

Tegelijkertijd is het verleden wel de gemeenschappelijke factor die Barlock, NLXL en Ping Pong bindt, en de reden dat zij samen bij Zefir7 verschijnen. Wellicht zijn ze samengebracht met lichte tegenzin, want het gameshowformat van de avond leek gekozen om te voorkomen dat er te veel over het verleden werd gesproken. Strand of bergen, wijn of bier, welk bureau drinkt het meeste cola? Wat uit de antwoorden het sterkst naar voren kwam was de weerzin tegen de onbenullige vragen. Nou vormde het schoppen tegen de quizmaster ook entertainment, zij het van een soort waar het publiek waarschijnlijk niet voor gekomen was.

Gaandeweg werden de 1-2tjes tussen Barry de Bruin en Bob van Dijk de hoofdvoorstelling. De andere sprekers en het publiek stonden erbij en keken er naar. Joost Rozenkrans en Maarten Jurriaanse doen nog een goede poging om hun partners in toom te houden, maar de trein is al op volle snelheid. Hierin tonen ze dan toch wel een rode draad tussen Dumbar en zichzelf, gewild of niet. Aan het hoofd van de studio staat een man met charisma, die graag een fles wijn drinkt en zijn publiek moeiteloos voor zich inneemt, terwijl hij zo ongrijpbaar blijft als een stuk zeep onder de douche.

Tot slot werd ieder bureau afzonderlijk voor 10 minuten naar voren gehaald. Ping Pong sprak over zijn huidige staat van dienst en liet recent werk zien, Bob van Dijk (NLXL) vond het niet vervelend om anekdotes over zijn tijd bij Studio Dumbar te vertellen, Barlock kwam er het makkelijkst van af door een filmpje te laten zien en verder niets te vertellen.

Anne Miltenburg

BEKIJK DE UITNODIGING

^

 


^

a-01a-02a-03a-04a-05b-01b-02b-03b-04b-05c-01c-02c-03c-04c-05