EXPOSIF WALLPAPER / 09 JUN 05

Max – ich bin ein Hagenees – Akkerman is gek van graphic design (fantastisch, super). Hij vindt het Kunst.

Metersgroot aan de muur ermee, dacht Max en inviteerde gerenommeerde hedendaagse ontwerpers om behang te ontwerpen.

Max is dan wel Hagenees, hij resideert in Barcelona, waar hij onder de vlag van Maxalot zijn behangproject startte.
Wat dat eigenlijk is, behang, is eenvoudig te beantwoorden, zou men denken, maar in Zeebelt bleken de meningen niet eenduidig. Voor Max is een uitvergrote (super)gedetailleerde illustratie zonder repetitie net zo goed behang als een patroon, misschien nog wel meer. Aanleiding tot breed gefilosofeer over herkomst en functie van behang, onder aanvoering van ontwerper Peter Zuiderwijk, die zich uitvoerig had verdiept in de geschiedenis van behang en de 17 mogelijke varianten van herhaling. Naar het schijnt hadden de Romeinen al behang (‘die hadden smaak, die gasten’, M.) en heeft behang alles van doen met macht, status en romantiek.
Iemand vond het voornaamste verschil tussen behang en kunst, dat je op behang kunst kan hangen en andersom niet. Een ander zag in de presentatie alleen maar visuele en modieuze explosies en miste iets wezenlijk behangerigs, namelijk de repetitieve traditie of een inspelen daarop. Die kritiek vond gehoor bij ontwerper-cowboys Ten & Don (Oklahoma en Kentucky). Hun behang (Cum&Join) oogde nog het meest conventioneel. Pasteltinten, herhaling en zorgvuldig niet-sluitend drukwerk, door de ontwerpers gepresenteerd als slaapkamerbehang voor volwassen kerels. Het patroon toont dan ook volwassen kerels uit hun beider geboortestreken in ontspannen poses. Initiator Max zou het niet aan z’n muur willen hebben, maar die behoort – hoewel zelf toch een volwassen kerel – niet tot de doelgroep, aldus Don. De exclusiviteit zit ’m volgens Don vooral in de prijs, evenals alle andere Maxalot-behangen een veelvoud van die in de Stahlecker-catalogus.
Ontwerper Peter Zuiderwijk kreeg ervan langs omdat iemand zijn ontwerp net zo saai en grijs vond als de transformerende repetities van graficus M.C. Escher en er werd nog wat doorgemijmerd over de toekomst van behang, televisiebehang en kamerbrede blue screens.
Kortom, het behang beroerde de gemoederen net zoveel als bij ieder willekeurig huishouden dat voor de keuze staat.

Bart de Haas

WWW
Maxalot
www.maxalot.com 
Peter Zuiderwijk
www.peterzuiderwijk.com
Jason Chang
www.jacksonchang.nl 
Don&Ten

EMAIL
Maxalot
info@maxalot.com

BEKIJK DE UITNODIGING

^

 


^

0001020304050607