NIELS SCHRADER / 07 APR 11

IJs maken. Zo ziet Niels Schrader zijn missie. Data = water.
Hoe maak je er vaste vorm van? 

Via een getallenanimatie op het Museumplein, voorstellende de verandering van het licht gedurende dag, avond, nacht etc., zijn ‘Anarchiv’ met real time data-visualisatie, Heartbeat Iran met de opgave ruim 70.000 foto’s te categoriseren, de onconventionele benadering van een jaarverslag, nl. dit op te vatten als een hyperlink cloud, waarna de presentatie volgde van het Dutch Design Archive voor het Design Museum Breda, waarvoor hij 17.000 ontwerphoogtepunten van de afgelopen 60 jaar diende te rangschikken, kwam Niels Schrader tot zijn punt: nl.dat we niet half weten hoezeer onze privacy op straat ligt door de social media.

Met een team ontwikkelde hij een nieuwe manier waarmee ieder zijn/haar sociaal digitaal gedrag inzichtelijk kan maken. Via een systeem dat oproepbaar is binnen iTunes en buiten het web blijft–zodat niemand meer kan volgen welke lijnen er van- en naar je toe lopen. Een schitterend eindresultaat werd getoond, een data globe die als een compleet virtueel 3D model te draaien is en waarop kan worden in- en uitgezoomd. Overtuigd? Nee. Ik weet na al deze, met veel passie gebrachte projecten niet goed waar het probleem begint en de oplossing eindigt–of omgekeerd. Komt er een nieuw probleem bij? Dat van datavisualisatie, als een door spinnenwebben bedekt canvas over ons uitrollend? En hoe zat het nou precies met dat jaarverslag waarin de belangrijkste woorden automatisch met elkaar gelinkt werden, maar waar een subjectieve ingreep nodig was om de rendering mogelijk te maken?

Wat blijft er dan over van de intentie?

Halverwege zijn presentatie doet Schrader een gepassioneerde oproep: “jullie ontwerpers onderschatten de invloed van digitale media, waar het heen gaat, wat het betekent. Grote partijen zijn bezig met digitale media maar wat die ervan maken is is bull shit. Ontwerpers moeten vragen stellen!.” Dat zullen we doen. Dat doen we al en dat blijven we doen.

Vincent van Baar

BEKIJK DE UITNODIGING

^

 


^